SKRIVEKURSER


Vellykkede tekster fører til positive reaktioner og konkret handling hos dine kunder.

 

At skrive er et håndværk
som kan læres af alle

Med redskaber fra den journalistiske værktøjskasse bliver det meget nemmere for både akademikere, fagspecialister, konsulenter, embedsmænd og kommunikationsrådgivere at skrive tekster, der bliver forstået og husket. Det oplever jeg som underviser på kurserne “Skriv effektivt og bedre”, som jeg laver for efteruddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Og på de skræddersyede virksomhedskurser, jeg skruer sammen for virksomheder som Østjyllands Spisekammer, Djøf og arkitektfirmaet CCO Arkitekter.

Fortæl historier

Vi forstår verden gennem historier. Det har den amerikanske professor i kognitiv sprogteori Joseph Williams undersøgt og formuleret. Vores tanker og sprog benytter sig simpelthen af litterære greb for at forstå verden. Derfor er det vigtigt at fortælle historier, hvor der er nogle, der gør noget. Ikke bare, når man skriver artikler, men også, når man skriver rapporter og mere formelle tekster.

Giv eksempler

De taler og tekster, vi har nemt ved at forstå, fører os ind i emnet med det for os kendte, og derefter introducerer de det, der er nyt for os. Ligesom når vi skal forklare noget til vores børn. Med et konkret eksempel, en sammenligning eller en historie kan du gøre det abstrakte konkret og det komplekse simpelt. Kunsten at bygge en skøjtehal kan for eksempel forklares sådan: En skøjtehal er ligesom en termokande med isvand, der står ude hele året!

Mails, rapporter og fagbøger

Vellykkede tekster fører til positive reaktioner og konkret handling hos dine kunder, kolleger, læsere og brugere. Teksterne kan for eksempel være mails, tekster til nettet, præsentationer, fagbøger, invitationer, fagbøger eller jeres interne og eksterne rapporteringer.

Brugbar værktøjskasse

Det vigtigste for mig, er at du kan bruge de værktøjer, vi arbejder med på kurset, når du kommer på arbejde næste dag.
Derfor er undervisningen en vekselvirkning mellem oplæg og praktiske øvelser. Du får individuel feedback på dine tekster, og inspiration til, hvilke journalistiske redskaber, det giver mest mening for dig at putte i din værktøjskasse.


Skriv effektivt og bedre 

 

For Danmarks Medie og Journalisthøjskole har jeg i flere år undervist på kurset "Skriv effektivt og bedre". Kursets målgruppe er fagfolk fra konsulenter og bibliotekarer til embedsmænd i ministerier og kommuner.


 


Østjyllands Spisekammer 

20 mindre virksomheder blev som en del af projektet Østjyllands Spisekammer klædt på til at spotte og fortælle historier om det særlige ved netop deres gedeis, sortbrogede grise og økologiske kyllinger.   

"Maria lavede nogle helt fantastiske og lærerige workshops om storytelling for 20 virksomheder i Østjyllands Spisekammer. Hun er en utrolig menneskekender, der med det samme spotter udfordringer og tager hånd om dem. De konkrete værktøjer og de gode eksempler, som deltagerne blev præsenteret for, gjorde, at de med det samme kunne bruge deres nye viden konstruktivt."                                                                             - Museumsformidler, Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup

Workshop for Dansk Journalistforbund

Workshop for 14 freelancejournalister, der fik inspiration til at udvikle koncepter, der gør en forskel for deres kunder. Det foregik på det årlige freelanceseminar i Dansk Journalistforbund. 

"En ting er sikkert, Maria Larsens professionelle tilgang og smittende engagement, gav helt sikkert deltagerne mod på fremtiden i en medieverden, hvor der er konstant behov for nye koncepter." 
- Uddrag af artikel om workshoppen af Jens Anders Wejsmark Sørensen